21-11-2018 Uit in Houten

Cultuurfeest

Houtense Cultuurtafel - 21 november

Tijd: 19:00
Entreeprijs: € 0,00
De Slinger 40
3995 DE Houten

Het culturele veld van Houten organiseert voor het derde jaar op rij een spetterende, gratis toegankelijke avond in Aan de Slinger. Een avond waarop cultuur in Houten gevierd wordt. Met een programma waarin veel te zien en te horen is, er korte presentatie en filmpjes getoond worden en er vooral ruimte is voor ontmoetingen en gesprekken. 

Het Houtense Cultuurfeest vindt plaats op woensdag 21 november aanvang 19.00 uur en is voor alle cultuurliefhebbers uit Houten en omgeving.

In het bijzonder zijn alle betrokkenen bij jeugd, cultuur en/of onderwijs uitgenodigd: het thema deze derde editie is “Cultuur van en voor alle kinderen en jongeren in Houten”. De bezoekers zullen zien wat de Houtense jeugd leert en beleeft aan cultuur. Diverse organisaties en scholen werken enthousiast aan het programma mee. De avond begint in de Theaterzaal, waarna de bezoekers twee sessies naar keuze bijwonen. Er wordt swingend afgesloten in de foyer. De hele avond is er gelegenheid tot het bij elkaar brengen van vraag en aanbod.

Het theater is woensdagavond 21 november open vanaf 18.30 uur; de avond wordt na 21.30 uur in de foyer afgesloten met dans en een DJ. Toegang is gratis maar wees er snel bij en meld u direct aan

Programma
18.30 uur Inloop en ontvangst 
19.00 uur Start plenair programma 
20.15 uur Start 1e ronde, daarna 2e ronde 
21.30 uur Afsluiting, borrel, muziek en dans

Plenair programma
Dompel u onder in de Grote Zaal: we starten met de presentatie van de Jeugdpas Sport & Cultuur en gesprek met de Kinderburgemeester en de Kinderraad. Suzan Lutke is onze presentator vanavond en zij verzorgt een korte keynote over ‘creativiteit voor en door kunst’. Voor de pauze maken we ook allemaal even onze eigen stemmen los onder leiding van Allerd van den Bremen.

Deelsessies

Creativiteitsontwikkeling 
Wat is creativiteit? Wat doen we met creativiteitsontwikkeling in het onderwijs? Hoe nodig is dit in de huidige samenleving? Kunst Centraal, de provinciale organisatie in Utrecht op het gebied van kunst- en cultuureducatie, vertelt er alles over. (deelsessie in ronde 1 en ronde 2) 

Theater voor jongeren 
Jeugdtheaterschool Aan de Slinger biedt lessen aan voor iedereen van 5 t/m 18 jaar. Waarom is theaterles een goede keuze voor een kind? Wat krijgen ze mee? En op welke manier stimuleert theaterles talentontwikkeling? Een presentatie met een interactief element. (deelsessie in ronde 1) 

CultuurProfielSchool 
College de Heemlanden wordt CultuurProfielSchool. Waar wil de school naar toe en hoe verbindt school zich met haar culturele omgeving? Waarom is cultuur voor hen belangrijk? (deelsessie in ronde 1) 

CultuurAvontuur 
25 kinderen bij huiswerkinstituut Bijlesuur.nl gingen op avontuur naar NEMO en het Rijksmuseum. Om hier meer van te leren werd er een project van gemaakt. Kinderen die niet in Nederland geboren zijn mixen hierin met Houtense kids. (deelsessie in ronde 1) 

VoorleesExpress 
Met het leesstimuleringsprogramma ‘de VoorleesExpress’ verbindt Bibliotheek Lek & IJssel vrijwillige voorlezers aan kinderen en ouders met een taalachterstand. Kinderboeken staan centraal! (deelsessie in ronde 1)

Contact met muziek 
Met het scholenproject brengt het Houtens Muziek Collectief basisscholen en hun leerlingen in contact met muziek. Wat gebeurt er als leerkrachten en leerlingen samen muziek maken en bedenken? (deelsessie in ronde 2). 

Talentontwikkeling op de basisschool
Ieder kind heeft specifieke talenten, dat staat bij basisschool Ridderspoor centraal. Hoe raak je kunstzinnige talenten aan? En hoe verweef je dit in de dagelijkse schoolpraktijk? Een praktijkbericht! (deelsessie in ronde 2) 

Kunsttentoonstelling maken 
JoCa Verbeek presenteert een Sint en Pietproject van basisschool De Fontein uit 2017. Kunst is een uitingsvorm van wat jij voelt. Van verleden, heden en toekomst. Hoe komt een kunsttentoonstelling tot stand? (deelsessie in ronde 2) 

Danscultuur 
Stardance Studio’s brengt kinderen van jongs af aan in aanraking met de danscultuur. Talent stroomt soms door naar een beroepsopleiding. Wat betekent dans voor de algemene en sociale ontwikkeling? Hoor het van de leerlingen zelf! (deelsessie in ronde 2)

Laden en Lossen
Heeft u ideeën voor een project, activiteit of aanbod voor kinderen en jongeren? Maar zoekt u nog hulp? Of bent u juist degene die iemand wil helpen? Iemand die met u meedenkt, meewerkt, helpt uitvoeren of iets anders? Zet uw vraag of uw aanbod tijdens het Cultuurfeest op de borden van Laden en Lossen en scoor contact! Leerlingen van Jeugdtheaterschool Aan de Slinger zetten hun talenten in om iedereen aan het Laden en Lossen te krijgen.

Optredens
Vanaf de binnenkomst tot en met de borrel wordt u verrast met optredens van Stardance Studio’s, Dansstudio OVKB, College de Heemlanden, ’t kOOHr, SHINE en een DJ van ‘van Houten&co’. 

De Houtense Cultuurtafel
Het Cultuurfeest wordt voor heel Houten georganiseerd door de Houtense Cultuurtafel. De Cultuurtafel bundelt cultuurkrachten, zet kunst en cultuur op de kaart voor alle bewoners van Houten en omstreken en houdt cultuur hoog op de politieke agenda van de gemeente.