20-05-2020 75 Jaar Vrijheid

75 jaar Vrijheid - Lezing De Tweede Wereldoorlog in Houten

Historische Kring Tussen Rijn en Lek

Tijd: 20:00
Entreeprijs: € 0,00
Wickenburgseweg 17
3997 MT 't Goy

Lezing over Houten, ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal door Otto Wttewaall.
Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de bevrijding van Nederland en het einde van de Tweede Wereldoorlog is er een boek geschreven en samengesteld door Otto Wttewaall over de gebeurtenissen tijdens de oorlog in de gemeente Houten. Op deze avond geeft hij een presentatie over de oorlogsjaren met historische foto’s.


In de vijf oorlogsjaren is ook in Houten veel gebeurd. Inundaties in de meidagen van 1940 waarbij een groot deel van de bevolking werd geëvacueerd, gevechten tussen de terugtrekkende Nederlandse militairen en oprukkende Duitse eenheden, het verzet, een Engelse bommenwerper die in ‘t Goy is neergestort, beschietingen van treinen en Duitse militaire voertuigen en de geallieerde luchtaanval op Houten op 28 november 1944.

Naast het menselijke leed als gevolg van deze aanval was de schade aan het dorp enorm. Maar ook werden in de oorlog Joodse onderduikers opgepakt en afgevoerd en er waren ‘goede’ en foute burgemeesters.

Dit alles word verteld aan de hand van originele verslagen en brieven uit de oorlogsperiode. Deze lezing vindt plaats in Huize Wickenburgh. U bent welkom vanaf 19.30 uur. 

Aanmelden
In Wickenburg is slechts plaats voor 50 belangstellenden. U moet zich dus aanmelden. Dat kan via de mail: norma.han@casema.nl of per telefoon: 0343-591568 (bij geen gehoor graag inspreken en uw telefoonnummer noemen)

Parkeren kan op het terrein tegenover het landgoed.