Blogbericht 75 Jaar Vrijheid

75 jaar Vrijheid - 4 en 5 mei in Houten en Schalkwijk

4 en 5 mei Comité Houten

Dit jaar herdenken we, met allerlei activiteiten, dat we 75 jaar in vrijheid mogen en kunnen leven. Vrijheid is op vele manieren te interpreteren en voelt niet voor iedereen hetzelfde. Vrijheid verdient onderhoud en onderling respect en gesprek. Door het coronavirus zijn helaas veel activiteiten geannuleerd en zijn we beperkt in onze vrijheid. De 4 en 5 mei comités van Houten en Schalkwijk hopen dat diverse activiteiten later in dit vrijheidsjaar toch nog kunnen plaatsvinden.

4 mei
Net als bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam geldt voor de herdenkingen in Houten geen publiek erbij. Het is echt belangrijk voor ons allemaal om ons er aan te houden. We rekenen op uw medewerking.

Ronde langs monument en oorlogsgraven
De ronde langs het monument in 't Goy en de oorlogsgraven in Schalkwijk en Tull en 't Waal vindt plaats in kleine kring. Bijzonder is dat er foto's bij het monument en de oorlogsgraven zijn geplaatst zodat de namen op de gedenkstenen een gezicht krijgen. Op de begraafplaats in Tull en 't Waal is het graf van de onbekende drenkeling nu een volwaardig graf met een gedenksteen. We leggen er ook bloemstukken bij.

Nationale Dodenherdenking
De Nationale Dodenherdenking op het Plein wordt een aangepaste herdenking. Dankzij de medewerking en inzet van Omroep Houten kunt u meekijken om zo in verbondenheid te herdenken. Dit gebeurt via een livestream die op 4 mei vanaf 19:00 uur is te zien via Omroep Houten. Daarna zijn impressies te zien van de diverse besloten activiteiten van deze dag. Kijkt en herdenkt u mee?

Schalkwijk
De activiteiten die op 4 en 5 mei plaatsvinden zijn via een huis-aan-huis flyer onder de aandacht gebracht. Eén bijzondere activiteit springt daar uit. Er is een dorpsfilm gemaakt: 'Lijnen in het land. Het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII', deze is vanaf 4 mei 15:00 uur o.a. via de website van de Oranjevereniging Schalkwijk te zien. Klik hier voor meer informatie.

Wat kunt u doen?

  • De hele dag de vlag half stok hangen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.
  • Een lichtje/kaarsje plaatsen in de tuin, op vensterbank of balkon. Zo staan we met elkaar stil bij 'alle burgerslachtoffers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn en de militairen die daarna bij vredesmissies zijn omgekomen'.
  • Bloemen leggen op 5 mei bij het monument op de rotonde in Schalkwijk en het nieuwe herdenkingsmonument op het Plein in het oude dorp.
  • Het monument bezoeken ter nagedachtenis aan de Engelse 7-koppige bemanning van de neergeschoten Sterling bommenwerper in 't Goy (hoek Goyerdijk/Nachtdijk), het graf van soldaat Edward Davis Meredith op de begraafplaats van de NH kerk in Schalkwijk, het graf van korporaal Herbert Spooner op de begraafplaats van de RK kerk in Schalkwijk, het graf van sergeant Alfred Bell en soldaat Thomas Laurence Becket, en het graf van de onbekende drenkeling op de begraafplaats van de NH kerk. Ook daar kunt u bloemen leggen.

5 mei

Wat kunt u doen?

  • De hele dag de vlag in top laten wapperen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.
  • Laat uw creativiteit zien door iets te maken met het thema vrijheid: een collage, tekening of schilderij dat voor het raam wordt gezet, een spandoek in de tuin of een versiering van het huis. Maak een foto en deel deze op social media of stuur die naar 4en5meicomite.houten@gmail.com.

Wat is het mooi dat we in vrijheid met elkaar kunnen herdenken en vieren.
We wensen u bijzondere dagen toe.

De 4 en 5 mei comités van Houten en Schalkwijk.

  Reacties
Er zijn nog geen reacties. Je kunt als eerste reageren door het formulier in te vullen.
Reageer